Semenzoo Nieuws

20-09-2016
-

Nieuwigheden op de kaart!

news_image
1) IES: Health Economic Index

Italiaanse Holstein stieren bezitten vanaf nu een nieuw indexcijfer. IES ofwel Health Economic Index Geeft de economische balans van een koe weer, rekening houdend met de verwachte opbrengst (melk, vet en eiwit), de voederkosten van kalf tot melkkoe en de economische verliezen als gevolg van gezondheidsproblemen zoals moeilijkere vruchtbaarheid, kans tot mastitis, ….

Om de nieuwe index te berekenen wordt gebruikt gemaakt van de gemiddelde economische marktwaarde en de genetische eigenschappen van de stier. IES wordt uitgedrukt in euro.
Samen met de al bestaande PFT-index kunnen fokkers nu kiezen welke strategie het beste past bij hun eigen business.

2) A2A2-melk

Na een Nieuw-Zeelandse studie over het effect van consumptiemelk met bêta-caseïne A2A2 op de gezondheid van de mens is er in veel landen een toenemende interesse over dit onderwerp. In Australië en Engeland is er bijvoorbeeld al schapruimte voor A2A2 melk in supermarkten. In vele andere Europese landen is dit onderwerp echter nog onbekend.
Koemelk bestaat uit een groot deel van water. 13 % van koemelk is een combinatie van lactose, vet, eiwit en mineralen.
Het belangrijkste component in eiwit is caseïne. Ongeveer 30% van die caseïne in melk wordt bèta-caseïne genoemd. De twee meest voorkomende varianten van het bèta-caseïne gen zijn A1 en A2. Elke koe zal een van de volgende combinaties van bèta -caseïne bevatten: A1A1, A1A2 of A2A2.

A2A2 melk zou volgens verschillende studies aangetoond hebben dat het drinken van deze melk gezonder zou zijn. Consumenten beweren dat ze bij het drinken van A2 melk minder gevoelig voor een opgeblazen gevoel en indigestie.
Zuivere A2 melk kan alleen worden geproduceerd door koeien die twee kopieën van het A2-gen in hun DNA hebben. Elke nakomeling krijgt een kopie van het gen van de stier en een kopie van de koe. Dit wil zeggen dat er een stier met één kopie van het A2 gen en een koe met één kopie van het A2 gen nodig zijn voor het fokken van een dier met een A2A2 samenstelling.

Om er zeker van te zijn dat een koe A2 melk zal produceren, moet ze dus het resultaat zijn van een paring met een koe met twee kopieën van het A2 gen en een stier met twee kopieën van het A2 gen.

Enkele stieren in ons aanbod die A2A2-melk vererven zijn: Valverde, Zamagni, Scolari, Van Halen, Chapeau …

Selecteren op dergelijke kenmerken kan bij u als melkveehouder een toekomststrategie zijn om een meeropbrengst te verkrijgen.

3) Kappa-caseïne

Het nieuwe kenmerk K-cas of kappa caseïne op de stierenkaart, geeft aan hoe geschikt de melk van de dochters zijn voor de kaapsopbrengst.
Ongeveer 80 % van het eiwit in de melk is kappa caseïne. Een koe kan echter verschillende varianten hebben van kappa caseïne. Een koe kan AB, BB of AA hebben. Deze verschillende varianten zijn genetisch bepaald en dus ook te vererven onderling.

De variant BB is het meest optimaal bij de kaasproductie. De variant BB zorgt voor de snelste stremming van de melk. Daarnaast is de kaasopbrengst bij BB- melk ook groter dan bij de overige varianten. Men spreekt hier over een meeropbrengst van 0.5 tot 1.5 %. De variant AA zorgt voor de minst snelle stremming. Viant AB zit hier tussenin.
Indien u als melkveehouder zelf kaas produceert kan selecteren van stieren met het K-cas variant BB of AB interessant zijn.
15-09-2016
-

Mascalese Domineert!

news_image
3 dochters van Mascalese vielen in de prijzen tijdens de prijskamp van Gonzaga!
Zial Mascalese Label, Zial Mascalese Luxor en Zial Mascalese Idol werden elk kampioen in hun klasse. Daarnaast kregen ze ook nog de prijs van beste uier!
11-08-2016
-

Opnieuw topkwaliteit bewezen bij de nieuwe index!

news_image
Binnenkort een update van de cijfers en het aanbod te zien op de website.
07-07-2016
-

Actie zomer 2016

news_image
10+3/25+10/50+25 op Mincio, Tesser, Ussaro,Garcia, spartivento
10+2/25+8/50+20 op Mascalese, Camirap, Sneaker, Fry, Brasileiro, Galactico, Riva, Chapeau, Milito
10+2/20+6/30+12 op Gesext sperma van Artes,Tesser,Glauco, Harcos, Silver Ghost, Asotman
07-07-2016
-

Semenzoo Belgium solidair met de melkveehouder

news_image
07-05-2016
-

ZAMAGNI Super foto!

news_image
ZAMAGNI G MALUVA TB 85 2.02 304J 12342kg 32.6 TP

Wat te denken van deze fantastische Zamagni dochter!

Zamagni is OUTCROSS : SUPER X TB 86 ACTIVE X EX 90 LAUDAN en komt uit de koefamilie van de Conant Acres Blackstar Zita EX 94.

http://www.semenitaly.it/holstein/provati/zamagni
26-04-2016
-

Garioni van halen

GARIONI ROYAL VANHALEN ET is the most recent addition to the SEMENZOO genomic team.
He is a son of Montross out of Sonray Acres Mcthn Vi ET, his granddam being Sonray Acres Soc Observer VI.
His genomic numbers in Italy and the USA:
GPFT 3691, milk +2059, prot +73, type 3.01 udder 3.09, longevity 115.
GTPI 2649, milk +1651, prot +52, type 2.73, udc 2.49, PL 6.0, beta casein A2A2
In use as a sire of sons in the INSEME program.
http://www.semenitaly.it/holstein/genomici/vanhalen

Semenzoo Belgium, de hoogste garantie op gezonde en productieve nakomelingen

Koe 1
Koe 2
Koe 1
Koe 2
Koe 1
Koe 2
Koe 1

Semenzoo Belgium is de enige officiële invoerder van sperma van Italiaanse genomic en fokstieren. Italiaanse melkveehouders waren de eerste die Noord-Amerikaanse bloedlijnen introduceerde in Europa. Met als gevolg dat de Italiaanse genetica momenteel tot de top 3 van de wereld behoort. Door onze expertise, kunnen wij samen met u als partner, een evenwichtige en duurzame hoogproductieve rundveestapel opbouwen. Een rundveestapel die de toekomst van uw bedrijf verzekerd.

CONTACTEER ONS VOOR MEER INFO OF EEN VRIJBLIJVENDE OFFERTE

Semenzoo Belgium - info@semenzoo.be - 0473 463 817
contacteer ons nu